Hierbij wil ik dit grappige prentenboek:
“Het meisje dat nooit fouten maakte.”
Van Mark Pett en Gary Rubinstein onder de aandacht brengen.

Het boek gaat over het meisje Isabella dat nog nooit één fout heeft gemaakt. Op een dag maakt ze bijna haar eerste fout en daardoor wordt ze bang dat ze echt een fout gaat maken. Uiteindelijk gaat er echt iets flink mis en leert ze hoeveel meer ontspannen ze kan zijn wanneer ze haar perfectionisme los laat en gewoon mag leren. Ook leert ze dat de humor van iets inzien je helpt om luchtiger met problemen om te kunnen gaan. Dit prentenboek is zeer geschikt voor kleuters, maar kan ook goed helpen om met kinderen tot 10 jaar in gesprek te gaan.

Dit boek is zeer geschikt om met kinderen te praten over fixed (vastgelegde en niet helpende gedachte) en growth mindset (gedachte met ruimte voor groei, een helpende gedachte). Ieder mens wordt namelijk geboren met een growth mindset. Dit betekent dat je in iedere situatie ruimte ziet voor mogelijkheden en kansen. Je grijpt kansen aan om je doel te bereiken. Denk maar aan de uitspraak van Pippi Langkous: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Een fixed mindset kan ontstaan doordat je negatieve ervaringen hebt gehad. Je kunt dan gaan geloven dat je niet voldoende talent voor iets hebt of dat je er niet slim genoeg voor bent. Ook denk je misschien dat een ander het vast beter kan, dat het je toch niet gaat lukken en dat het veiliger is om het niet te proberen. Dan kan het ook niet mis gaan. Een uitspraak: “Fouten maken is vervelend, ik hou er niet van om af te gaan in de ogen van een ander.” Dit kan ook heel vervelend zijn, maar je hebt ook niet de voldoening ervaren van dat je het wel hebt geprobeerd. “Van proberen kun je leren.”

Heel veel hooggevoelige kinderen en volwassenen herkennen vast het perfectionisme of moeilijke dingen proberen te ontwijken. Je bent waarschijnlijk bang om fouten te maken en wil alles graag goed doen. Dit kan ervoor zorgen dat je regelmatig over je eigen grenzen heen gaat of dat je zoveel tijd besteedt aan dingen die ook wel een beetje minder kunnen. Je vergeet dan wel eens te genieten of om iets gewoon te gaan doen zonder er steeds over na te denken wat er mis zou kunnen gaan. Dit kost je veel energie. Wanneer je alles altijd meteen goed wil doen en dat lukt niet meteen, dan kan dit je heel onzeker en misschien zelfs faalangstig maken. Perfectionisme hoeft niet alleen een vervelende eigenschap te zijn. Het kan je ook scherp houden en zorgt dat je iets goed kunt afleveren. Het mag niet zo zijn dat het je belemmert om nieuwe stappen te zetten of je in de weg gaat zitten waardoor je vastloopt.

Kinderen (en ook volwassenen) mogen leren dat ze niet altijd alles meteen goed hoeven te doen. Het is juist belangrijk om fouten te maken om nieuwe dingen te leren. Dit heeft juist veel oefening nodig. “Met vallen en opstaan word je groot.” Fouten maken mag! Of eigenlijk: Fouten maken moet! Want hoe trots kun je zijn als je er zo hard voor hebt geoefend en het lukt je uiteindelijk wel. Het proces ergens naar toe kan zelfs nog belangrijker zijn dan het eindresultaat, als je het maar bent aangegaan. Dat zorgt uiteindelijk tot voldoening en zelfvertrouwen.

Herken je dit perfectionisme of een fixed mindset bij jouw kind? Dan kun je dit boek gebruiken als startpunt voor een mooi gesprek en wie weet helpt het jouw kind om nieuwe stappen te durven nemen. Mocht je meer hulp nodig hebben voor jouw kind, dan kun je contact met mij opnemen om een afspraak te maken voor een gratis kennismakingsgesprek.